1 miljard mensen heeft eind 2020 toegang tot 5G


2020 gaat de geschiedenisboeken in als het corona-jaar: een pandemie die het sociale leven in toom hield, terwijl de wereldwijde economie werd ontwricht. Maar in 2020 wordt ook een gigantische sprong voorwaarts gemaakt in de digitalering van het dagelijkse leven. Volgens een nieuw rapport van Ericsson, het Ericsson Mobility Report November 2020, zal tegen het einde van het jaar maar liefst 1 miljard mensen toegang hebben tot 5G.

15 procent wereldbevolking

Eind 2020 heeft 15 procent van de wereldbevolking, meer dan 1 miljard mensen, 5G-dekking in het gebied waar zij leven. Verwacht wordt dat er in totaal 220 miljoen 5G-abonnementen in gebruik zijn tijdens de jaarwisseling. Vooral in China is een grote stap gezet in de adoptie van de nieuwe generatie. Europa loopt daarentegen achter.

Aandeel 4G neemt af

In West-Europa waar Nederland onderdeel van is, is 4G nog steeds veruit de dominant technologie. Op dit moment is dit goed voor 81 procent van van alle abonnementen. Maar dit blijft niet lang zo. De komende jaren worden 4G-abonnementen ingehaald en gepasseerd door de 5G-abonnementen. Verwacht wordt dat het aandeel 4G-abonnementen zal dalen tot 29 procent in 2026. Oudere technologieën, zoals 2G en 3G, nemen dan nog maar slechts 2 procent van de abonnementen voor rekening.

Verschuiving naar 5G

“Terwijl abonnees steeds vaker kiezen voor onbeperkte databundels migreren ze ook steeds vaker naar 5G,” zegt Nick Berends van OnbeperktInternet. “Naarmate de snellere frequenties beschikbaar worden gesteld, zal dit aandeel alleen maar verder toenemen.” De 5G-verbinding is niet alleen sneller, maar ook stabieler. Naast snellere downloads en uploads kan streamen in hogere kwaliteit en de technologie kan ingezet worden voor veeleisende toepassingen in de zorg, bouw en auto-industrie.

Het aantal 5G-abonnementen zal volgens het Ericsson-rapport in 2026 een aandeel hebben van maar liefst 68 procent. Tegen die tijd zullen er naar verwachting meer dan 3,5 miljard 5G-abonnementen in gebruik zijn, bijna de helft van het totale aantal mobiele abonnementen.