66% Nederlanders bereid zich te vaccineren om op vakantie te gaan


De Europese Unie overweegt het invoeren van een Europees vaccinatiepaspoort om het toerisme binnen Europa zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. Uit onderzoek van Holidayguru blijkt dat maar liefst 66% zich wil vaccineren om in het buitenland op vakantie te mogen. Een eventuele verplichting om met het vliegtuig op vakantie te gaan laat een grote verdeeldheid zien. 44% is van mening dat vliegen uitsluitend voor gevaccineerde reizigers mogelijk zou moeten zijn. 

Tweederde van de vakantiegangers laat zich vaccineren 
Een kleine meerderheid van de Nederlandse respondenten (57%) is van mening dat buitenlandse vakanties niet alleen mogelijk moeten zijn voor mensen die een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad. De voornaamste reden is dat men de vrijheid wil blijven behouden om een inenting tegen het virus wel of niet te nemen. Wel geeft meer dan 66% van de ondervraagden aan zich te laten inenten tegen het virus als dat een voorwaarde is om naar een bepaald land op vakantie te gaan. Bijna de helft van de mensen (47%) zegt te zullen wachten met op vakantie gaan tot de inenting.

Vliegen uitsluitend voor gevaccineerden?    
Nu de eerste mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus is de vraag welke maatregelen airlines treffen om internationale reizen weer mogelijk te maken. Zo gaf de CEO van Qantas Airlines in november aan dat een vaccinatie voor internationale reizen met Qantas verplicht wordt. Zijn andere airlines dit ook van plan? Volgens Sami Chouchane van Holidayguru is dit niet het geval. “Airlines investeren veel in hygiëne om veilig reizen voor iedereen tijdens een pandemie mogelijk te maken. We kunnen er dan ook vanuit gaan dat mensen zonder vaccinatie deze zomer ook met het vliegtuig op vakantie kunnen”.