‘Begrip voor ondernemers in de knel is steeds verder te zoeken’


Tot grote ontsteltenis van de veel ondernemers en festivalgangers trok het kabinet de stekker uit de Festivalzomer 2021. Ontstelt, teleurgesteld en natuurlijk een beetje gefrustreerd reageerde directeur Eric van Eerdenburg van Lowlands met harde woorden op de ongevaccineerde 40, 50 en 60’ers die en op de IC belanden. Zij zijn volgens Van Eerdenburg de kwetsbare doelgroep waar de zorg zich zorgen om maakt en waardoor Nederland weer op slot gaat.

Van alle kanten wordt hij aangevallen en bekritiseerd. Hoe egoïstisch en naïef hij is dat hij dacht met deze cijfers een festival van dit formaat door te laten gaan en zomaar de ongevaccineerde de schuld te geven. Hoe onterecht is dit om deze uitspraken te doen?,” zegt Shiva de Winter, voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. Het was demissionair minister De Jonge die meldde dat er nog 3 miljoen volwassenen ongevaccineerd zijn. Merendeel uit eigen keuze en dat is hun goed recht ook. Het paniekvoetbalbeleid maakt ook dat ondernemers gefrustreerd raken als er alleen paniekvoetbal gespeeld wordt.

Als ik kijk naar de reacties in mijn strijd de zwemlessen te hervatten kreeg ik ook te maken met een heleboel onbegrip. “Mijn kind moet sporten en zit alleen maar stil, die kinderen kunnen best wel even wachten.” En: “Er liggen mensen in het ziekenhuis en jij begint over zwemles, laat ze eerst dat oplossen voor dit soort dingen prioriteit hebben.” Mijn aangedragen argumenten zoals het oplopen van de verdrinkingen onder kinderen en het noodzakelijk verscherpt toezicht door het tekort aan zwemuren komt helaas redelijk uit,”  gaat Shiva de Winter verder

De speelbal ligt in Den Haag, helaas kunnen de beleidsmakers zich niet uit de voeten met de consequenties op microniveau. Op macroniveau loopt het wel. Natuurlijk, in grote lijnen hebben ze het op orde. “Excuus, wij waren te vroeg met openen.” De ondernemers en organisatoren zijn degenen die het land uiteindelijk draaien. Of het nu een festival is, een horecazaak of zwemles voor kinderen.

Uiteindelijk moet het worden georganiseerd en ligt het laatste woord in Den Haag. Wat gebeurt er als Den Haag de zwembaden ongegrond weer sluit? “Dan ben ik de eerste die zijn mond open zal doen. Een ondernemer en organisator moet opkomen voor zijn of haar zaak en niet geserveerd worden,’ vertelt Shiva de Winter.

De oplossing moet gezocht worden in een betere samenwerking tussen branches en beleidsmakers. Het kabinet is alleen de uitvoerende en sturende instantie die de beleidsmakers het werk laten doen. Het OMT en het RIVM adviseren, maar als de maatschappelijke druk te hoog is, hoppa. “Ik hoop dat er meer respect zal komen voor de organiserende ondernemers en vakbroeders die afhankelijk zijn van de gevestigde orde in Den Haag.

Als niemand meer iets organiseert, totdat corona de wereld uit is, zitten wij tot eind 2022 te wachten. Daarna komt iedereen er pas achter dat corona nooit helemaal zal verdwijnen en dat iedereen er maar mee moet leren leven. Ik hoop toch niet dat ondernemers dat voor ogen hebben. Dan hebben wij het niet alleen over veiligheid, maar ook over sociaal welzijn en breder gezien maatschappelijk belang. Ik ben het in ieder geval niet van plan.