‘Broeierige warmte leidt tot onweersbuien’


Het is vandaag benauwd en klam. Het broeierige weer leidt vanmiddag vooral in de oostelijke helft van het land tot stevige onweersbuien met hagel, windstoten en lokale wateroverlast. Daarbij wordt het 25-27 graden. In het westen is het met 22 tot 24 graden minder warm en de kans op onweer beduidend kleiner. Ook komende dagen wordt regen en onweer verwacht. Vanaf zondag is het overwegend droog weer met zonnige perioden.

De afgelopen dagen was het onder invloed van een hogedrukgebied warm en zonnig. De lucht was vrij droog en daardoor voelde het aangenaam aan. Vandaag is de aangevoerde lucht veel vochtiger en daardoor is het drukkend warm en klam. Ook is de luchtdruk laag en de lucht onstabiel. Dit betekent dat vochtige luchtbellen kunnen opstijgen en uitgroeien tot buien. Tot aan gisterenavond lukte dit door gebrek aan vocht en invloed van een hogedrukgebied nog niet,” vertelt Matthijs van der Linden, meteoroloog bij Weeronline.

Oostelijke helft de zwaarste buien

De vochtigste lucht trekt over de oostelijke helft van het land en daar wordt het met 25-27 graden ook het warmst. Dit deel van het land maakt kans op stevige regen- en onweersbuien. Daarbij kan het hagelen en er is kans op windstoten. De buien verplaatsen langzaam en daardoor kan lokaal wateroverlast ontstaan, terwijl een paar dorpen verder nauwelijks regen valt.

In het westen is de kans op (onweers)buien kleiner en wordt het bij een zwakke tot matige westenwind 22 tot 24 graden. In de avond neemt het aantal buien af en worden deze ook minder intens.

Morgen kunnen opnieuw regen- en onweersbuien ontstaan, vooral in het zuiden en oosten. Waarschijnlijk zullen deze wat minder intens zijn dan de buien vandaag. Zaterdag is de verwachting nog vrij onzeker. Een buiengebied zal vanuit Frankrijk over ons land trekken, maar het gebied kan ons land ook gedeeltelijk missen en dan blijft het in het westen en noorden wellicht grotendeels droog met ook zon.

Meer zon en meest droog

Vanaf zondag wordt de verwachting zekerder en kunnen we, dankzij de komst van een nieuw hogedrukgebied, meer zon verwachten met slechts een kleine buienkans. De middagtemperatuur ligt waarschijnlijk tussen 20 en 25 graden. Voor de tijd van het jaar is dit heel normaal.

Afbeelding van David Mark via Pixabay