‘Controleer balkons en lateien op roestvorming en degradatie’


De gemeente Utrecht gaat bij duizenden woningen met een balkon controleren of deze balkons stalen liggers hebben. Het stadsbestuur wil dat dit soort balkons beter worden onderhouden, omdat de draagkracht van de stalen draagconstructies door roestvorming kan afnemen, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

Arjen van der Drift  zegt hierover: ,,Het gaat hierbij om de zogeheten uitkragende balkons van voornamelijk vooroorlogse woningen. Omdat de levensduur van de stalen liggers van deze balkons wordt geraamd op zeventig tot tachtig jaar, is het nu de hoogste tijd om te checken of de constructie nog steeds voldoende stevig is of dat ons vochtige klimaat heeft geleid tot roestvorming waardoor de balkons mogelijk niet langer veilig zijn.

Draagkracht balkon in gevaar door roestvorming

,,Met name bij staal toegepast in steens metselwerk kan door inwatering en condensvorming roest ontstaan. Zeker als hierbij ook nog eens sprake is van een koudebrug, een ongeïsoleerde verbinding tussen binnen en buiten. Door roestvorming kan de draagkracht van de constructie met de jaren afnemen. Als het schadebeeld zichtbaar wordt, bijvoorbeeld als er scheuren in de gevel ontstaan, kan al sprake zijn van verregaande aantasting van de constructie, waardoor een onveilige situatie ontstaat,” gaat Arjen van der Drift  verder

Uitkragende balkons en lateiconstructies in oude panden zouden daarom regelmatig beoordeeld moeten worden op roestvorming en degradatie van de draagconstructie. Het is aan te bevelen om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen dat op basis van deugdelijk onderzoek een advies kan opstellen waarmee de gebouweigenaar vervolgens naar een aannemer kan gaan.

Arjen van der Drift is divisiedirecteur bij Kiwa BDA, testlaboratorium en consultancy op het gebied van dak- en gevelconstructies en -materialen.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay