‘Coronadiploma zeker niet minder waard’


De eindexamens 2020 zijn niet minderwaardig omdat het centraal eindexamen uitviel. Integendeel, zou ik zeggen. “Ik heb me wild geërgerd aan de verhalen over het waardeloze coronadiploma van 2020, scholen die leerlingen hebben gematst, leerlingen die hun diploma gehaald hebben met twee vingers in de neus, enzovoort’, omdat het centraal eindexamen is uitgevallen. Die verhalen zijn nergens op gebaseerd en zelfs onjuist,” zegt Jos Claessen, hoogleraar-emeritus bij de Open Universiteit

Claessen: “In mijn onlangs verschenen rapport ‘Agora en de uitdaging van het eindexamen’ besteed ik uitgebreid aandacht aan de eindexamens van 2020. Uit cijfers blijkt dat de schoolexamens zelfs moeilijker waren dan eerdere jaren. Het goede resultaat komt volgens mij mede doordat eindexamenleerlingen met minder examenstress hebben kunnen werken aan het verbeteren van hun resultaten.

Eindexamens 2021

Vorig jaar gingen het centraal eindexamen vanwege corona niet door, en behaalden leerlingen hun diploma op basis van ‘alleen maar’ het schoolexamen. Vrijdag 12 februari werd besloten dat dit jaar het centraal eindexamen wél doorgaat, maar met een aantal versoepelingen, zoals twee herkansingen in plaats van één, het mogen wegstrepen van een vak (niet-kernvak) waarvoor een onvoldoende is gehaald en het spreiden van het examen over twee tijdvakken.

Foto: Pixabay