De Johnny: een nieuwe prijs voor podiumpoëzie!


Met veel plezier presenteert Prijs de Poëzie De Johnny: een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. Dit kan zowel eigen werk zijn als een vertolking van werk van derden.

De prijs bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 door de winnaar wordt besteed aan een opkomend talent naar keuze. Naast de geldprijs ontvangt de winnaar uit handen van de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord de Johnny van Doorntrofee.

Vandaag de dag bloeit de podiumpoëzie als nooit tevoren: van spoken word tot meeslepende voordracht of klankdicht. Op podia, festivals en literaire avonden is een nieuwe generatie opgestaan die de orale traditie voortzet. De Johnny is de landelijke erkenning voor deze kunstvorm. De naam van de nieuwe prijs is geïnspireerd door de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. In de periode 1993 tot 2012 werd jaarlijks de Johnny van Doornprijs uitgereikt. Winnaars waren onder andere Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot, Erik de Jong (Spinvis) en Nico Dijkshoorn.

Over de toekenning van de prijs beslist een jury bestaande uit vijf leden die ieder voor één jaar worden benoemd door de Poëzieclub en de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord. De jury stelt een shortlist samen van drie kandidaten die komend voorjaar bekend wordt gemaakt. Op 12 november 2021, de geboortedag van Johnny van Doorn, wordt in Arnhem voor de eerste keer De Johnny uitgereikt.

De Johnny maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie 2021, een initiatief van de Poëzieclub. De wens is om Prijs de Poëzie met vele partners uit te laten groeien tot een platform dat de krachten in de Nederlandstalige poëzie bundelt en prijzen uitreikt in combinatie met een veelzijdig randprogramma en educatie. Prijs de Poëzie 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Elise Mathilde Fonds, Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie en Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.