Diego Maradona overleden


Buenos Aires – De voormalige stervoetballer en gekozen tot voetballer van de eeuw Diego Maradona is vandaag op 60-jarige leeftijd zijn woonpaats La Plata in Argentinië overleden.

Maradona groeide op in een arme familie in Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires. Hij groeide op met drie oudere zussen en twee jongere broers, Hugo en Eduardo, die later ook profvoetballer zouden worden. Op tienjarige leeftijd werd Diego Maradona ontdekt toen hij voetbalde bij Estrella Roja, een club bij hem in de buurt. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Argentinos Juniors – de club waar later ook talenten als Fernando Redondo, Lucas Biglia en Juan Román Riquelme vandaan zouden komen. Als twaalfjarige ballenjongen vermaakte hij het publiek tijdens de wedstrijden van het eerste elftal door de bal hoog te houden in de rust.

Op 26 juni 2018 moest Maradona opgenomen worden in het ziekenhuis nadat Argentinië zich op ludieke wijze wist te plaatsen voor de volgende ronde. Maradona leek onder invloed maar gaf zelf aan te kampen met gezondheidsklachten die hem na de wedstrijd te veel werden. Voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd werd hem gevraagd wie hij graag in de finale zou willen zien. Hij gaf als antwoord: “Argentinië tegen Portugal, zo wordt voor eens en altijd duidelijk dat Cristiano Ronaldo de strijd wint van Lionel Messi, Messi is een goede speler maar geen leider, Ronaldo is een leider en de meest complete speler die ik heb zien spelen, ik hoop op die finale zodat iedereen zal zien dat ik gelijk heb. Cristiano Ronaldo is de beste speler ter wereld, Lionel Messi is een goede tweede.”

Op 25 november 2020 kwam Maradona in La Plata in zijn thuisland te overlijden aan de gevolgen van een hartstilstand.