Discotheken dicht, meerdaagse evenementen afgeblazen, aantal coronabesmettingen gaat razendsnel omhoog


DEN HAAG – Gisteren kwam het RIVM met ruim 3600 nieuwe besmettingen, vandaag is dat alweer opgelopen naar ruim 5000. Het OMT. moet daarom een spoedadvies aan het kabinet geven over welke maatregelen er moeten worden genomen.

Bronnen rondom het kabinet laten weten dat het kabinet morgen vrijwel zeker gaat besluiten dat discotheken dicht moeten en meerdaagse evenementen zoals kermissen, worden afgeblazen. Ook zijn er minder strenge maatregelen zoals extra toezicht en handhaving bij 1 daagse evenementen.

Door de sterk oplopende besmettingsgevallen gaat het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, volgende week met vrij grote zekerheid voor Nederland weer code rood, en als het aantal besmettingen nog sneller gaan stijgen, mogelijk code diep rood of zelfs code zwart gaat uitroepen wat betekend dat vakantiegangers Nederland moeten mijden en Nederlanders niet welkom zijn in het buitenland.  Op dit moment is Nederland nog code groen-geel.

Vandaag zijn in Nederland 5.475 mensen positief getest op het Covid-19 virus, 2.308 meer dan woensdag, het reproductiegetal stijgt naar 0,97, net onder de grens van 1 die als leidraad wordt gebruikt om maatregelen te nemen.