Drie inwoners Spijkenisse aangehouden voor fraude met steunmaatregelen


Donderdag heeft de FIOD drie verdachten in Spijkenisse aangehouden. Het gaat om twee vrouwen (41 en 21 jaar) en een 41-jarige man. Een 60-jarige vrouw wordt eveneens verdacht, maar is niet aangehouden. De verdenking is dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrift en witwassen. Er is beslag gelegd mobiele telefoons en tablets.

Na aangiften van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat drie verdachten zich voordeden als intermediair die namens verschillende bestaande bedrijven valse aanvragen voor TOGS en Tozo deden. De betreffende bedrijven waren hiervan niet op de hoogte.

In de periode eind april tot en met begin oktober 2020 zijn vermoedelijk ten onrechte ruim 50 aanvragen TOGS bij RVO en zes aanvragen Tozo bij hun woongemeente ingediend. Uiteindelijk zijn vijf TOGS- en twee Tozo-aanvragen goedgekeurd, waarmee ruim 30 duizend euro op de bankrekeningen van verdachten is overgemaakt. Het ontvangen geld is gebruikt voor afbetaling van schulden en online gokken.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.