‘EU laat Nederlandse landbouwkennis van wereldtop verwelken’


DEN HAAG – Nederland raakt met nieuwe landbouwtechnieken steeds verder achterop bij China en de Verenigde Staten. Kennis van biotechnologie vertaalt zich nog te weinig in bedrijvigheid en innovaties voor een duurzame landbouw. Zo hebben we in Wageningen de beste landbouwuniversiteit ter wereld in huis, maar daar plukken we niet alle vruchten van. Dat komt door de verstikkende Europese wet- en regelgeving op genetische modificatie. Daarom wil HollandBIO ruim baan voor innovaties uit biotechnologie die de grote uitdagingen van deze tijd kunnen helpen oplossen. Bijvoorbeeld door gewassen die minder beschermingsmiddelen of grondstoffen nodig hebben, of die zelfs beter bestand zijn tegen een veranderend klimaat.

De Europese wet- en regelgeving is achterhaald. Daardoor kunnen biotechnologiebedrijven die moderne technieken als CRISPR-Cas gebruiken voor het ontwikkelen van betere gewassen, die innovaties nu niet in de Nederland en Europese supermarktschappen krijgen. Het doorlopen van die regels duurt op dit moment ontzettend lang. Bovendien zijn er veel onzekerheden, met extra kosten tot gevolg. Bedrijven kunnen dus in Europa onvoldoende werk maken van moderne veredeling. Onderzoek en ontwikkeling van toepassingen uit moderne veredeling zullen verwelken, terwijl zij elders in de wereld floreren.

Annemiek Verkamman, directeur van HollandBIO zegt hierover: ‘We kunnen het ons in Europa en vooral ook Nederland niet veroorloven om ons de kaas van het brood te laten eten. Zeker in het licht van de doelstellingen op duurzaamheid, klimaat en voeding die de wereldwijde Sustainable Development Goals en de Europese Farm to Fork-strategie stellen. We hebben in ons land alle ingrediënten in huis voor een rol van betekenis met excellente landbouwwetenschap, een toonaangevend voedselcluster rond Wageningen en innovatieve veredelaars, biotechnologiebedrijven, boeren en telers. HollandBIO vindt dan ook dat de Europese Commissie, die eind deze maand een oordeel velt over de huidige wet- en regelgeving, het potentieel van deze sleuteltechnologie moet ontgrendelen. Zo nemen we de drempels weg voor innovaties uit biotechnologie die mens, dier en planeet vooruit helpen.