Hogere WOZ-waarde? Let op de renteopslag


Huiseigenaren met een renteopslag op hun hypotheekrente betalen vaak teveel. Bij een hogere WOZ-waarde zou de opslag omlaag kunnen, maar zo’n 35% van de geldverstrekkers past dit niet automatisch aan, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Door de hoge huizenprijzen groeit het aantal hypotheekafnemers met een renteopslag op de hypotheekrente. Deze opslag, die kan oplopen tot 1%, past een geldverstrekker toe op hypotheken die hoger zijn dan 60% van de woningwaarde. Een hogere woningwaarde zorgt ervoor dat het risico voor de geldverstrekker afneemt en dus de renteopslag (ook wel risico-opslag) omlaag kan.

Lagere renteopslag gaat niet vanzelf
Veel geldverstrekkers passen de renteopslag echter niet automatisch aan: maar liefst 35% doet dit niet, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Hieronder vallen o.a. ABN AMRO, SNS Bank en ING. De vereniging roept deze geldverstrekkers op de renteopslag voortaan wel tussentijds aan te passen, zonder dat de klant daar eerst om hoeft te vragen.

WOZ-waarde moet voldoende zijn
Ook onderzocht de vereniging op welke manier huiseigenaren de renteopslag kunnen laten aanpassen: 27 van de 39 geldverstrekkers accepteert de meest recente WOZ-waarde als bewijs, bij een aantal volstaat een Calcasa-rapport. Bij 11 geldverstrekkers, waaronder Munt, Bijbouwe en Vista, moet een volledig taxatierapport van vele honderden euro’s worden overlegd. De vereniging roept deze geldverstrekkers in een brief op om de WOZ-waarde of een Calcasa-rapport te accepteren, zodat huiseigenaren niet onnodig op kosten worden gejaagd.

Overzicht voorwaarden per geldverstrekker
Om huiseigenaren te helpen heeft Vereniging Eigen Huis een overzicht gemaakt van de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren en welke stappen nodig zijn om de renteopslag te laten aanpassen.