‘Horeca moet niet als last, maar weer als lust gezien worden’


De afgelopen maanden konden de media niet om de horeca heen. En begrijpelijk ook, aangezien de branche het zwaarst getroffen is. Beelden van gesloten zaken, opstandige ondernemers en discuterende politici zijn niet meer weg te denken. En uiteindelijk levert het niets op. Vraag is ook hoe de horeca gezien wordt. Is het een last of een lust?

Shiva de Winter, voorzitter van Sociability Horeca Group zegt hierover: ,,Door die vraag hardop te stellen, kan er ook gekeken worden naar de benadering ervan. Als het gezien wordt als last, zijn die zeurende ondernemers eigenlijk tijdsverspilling. Als het gezien wordt als lust, zijn diezelfde ondernemers keihard nodig om voor de belanghebbende het terras klaar te hebben staan bij mooi weer. Een van de meest genoemde aspecten na een paar weken mooi weer: waar laat je de mensen?“:

Zolang er niet duidelijk is hoe de horeca wordt gezien en hier geen duidelijk gezamenlijk antwoord voor is, zijn het meer de one-man-shows waarbij het pappen en nathouden is voor politici. “Ja wij gaan het gesprek aan.” “Ja, wij luisteren maar het mag niet te lang duren en nee wij zeggen niets toe,” aldus Shiva de Winter

Politiek Den Haag speelt momenteel een welles-nietes spelletje waar ze in het doolhof zelf de weg zijn kwijtgeraakt. Los van de formatieformaliteiten en de bijbehorende sores hieromheen. De enige manier die mijn inziens mogelijk is hieruit te komen is openheid van zaken. Al snel worden de verborgen agenda’s van politici besproken waar de belangen hoog zijn dus ook sneller behandeld worden. Speel het spelletje mee, stop met je te verstoppen en maak je punt duidelijk.

De oproep van burgemeesters die de protesten en de burgerlijke ongehoorzaamheid zat zijn kunnen helpen. Het lijkt helaas meer een schreeuw in de woestijn. Schrijnende gevallen zijn niet interessant genoeg meer, want die heb je overal al. Geld is allang niet meer leidend. Angst is leidend en bindend.

Het zou politiek Den Haag sieren om uit de schulp te komen en over de grenzen te kijken. Dan kan het zonder een al te grote chaos en in goed overleg waarschijnlijk wel. Nee, Duitsland is hierin niet het beste voorbeeld, maar blijkbaar wel de beste raadgever. Stop met verstoppen Den Haag, en verbreed je visie. Wie weet lukt het dan om van een last een lust te maken.