Keuzevrijheid minder in trek bij consument


Bijna driekwart minder restitutiepolissen afgesloten in 2021
De consument heeft in 2021 minder interesse in zorgverzekeringen met volledige keuzevrijheid. Van de Nederlanders die tot dusver een vergelijking voor hun zorgverzekering hebben gemaakt op de website van Pricewise, kiest slechts 3,5% voor een restitutiepolis in 2021. Vorig jaar was dat nog 12,7%. Deze afname van 72,5% lijkt te maken te hebben met het grote prijsverschil tussen de natura- en restitutiepolis in 2021. Dat blijkt uit een analyse van online consumentenadviseur Pricewise. 

Prijsverschil restitutie- en naturapolis loopt hoog op

In 2020 was het verschil tussen de goedkoopste restitutiepolis en naturapolis met een eigen risico van € 385,- nog € 8,55 In 2021 is dat verschil € 15,74 per maand. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise: “De premies van zorgverzekeringen waarbij de consument altijd bij elke zorgverlener terecht kan, lijken het afgelopen jaar het meest te stijgen. Het gat tussen een restitutiepolis en een natura- of budgetpolis lijkt daardoor veel groter te worden. Consumenten vinden het niet erg om iets meer te betalen voor een restitutiepolis, maar als het verschil te groot wordt dan kiezen ze toch sneller voor een goedkopere verzekering. Het maandelijkse premieverschil tussen de goedkoopste natura- en restitutieverzekering komt in een jaar neer op bijna een hele maand zorgpremie.”

Corona heeft geen effect op de zorgkeuze

In tegenstelling tot wat velen dachten, ziet Löwik vooralsnog geen effect van corona op de zorgkeuze van de consument. “Een effect dat je zou kunnen verwachten, is dat mensen op zoek zijn naar meer zekerheid. Dus dat ze een vrije zorgkeuze willen zodat ze meer keuzevrijheid hebben. Maar dit zien we dus niet terug, er worden juist minder restitutieverzekeringen afgesloten dit jaar.”