Kinderen komen in actie voor een Minister van Kinderen


HILVARENBEEK – De actiegroep Minister van Kinderen, eerder dit jaar opgericht op initiatief van Cees Hoefnagels, heeft nog een week om de 10.000 handtekeningen te verzamelen. Deze zullen samen met een koffer, met hierin de meningen van kinderen, aan de informateur of formateur aangeboden worden in Den Haag. Dat is het doel van de Wanted-campagne die vrijdag van start ging, waarbij alle kinderen in Nederland hun ideeën en meningen mogen delen over de toekomst met een Minister van Kinderen. Want ieder kind heeft het recht om een mening te geven over een idee dat hun toekomst raakt. De stem van kinderen moet gehoord worden binnen het Kabinet.

Vrijdag lanceerde de actiegroep samen met kinderen van regio Brabant de Wanted-campagne waarbij aan kinderen hun mening en ideeën wordt gevraagd over de toekomst met een Minister van Kinderen. Hierin wordt een lespakket over de Minister van Kinderen aangeboden aan scholen. Met deze campagne vertellen kinderen zelf wat zij nodig hebben van het Kabinet. Dit lespakket bestaat uit een brief met uitleg aan leerkrachten over de actie met daarbij posters en postkaarten voor kinderen. Parallel aan de campagne organiseert de actiegroep een ‘challenge’ voor alle gemeentes in Nederland waarbij ze met een filmpje op social media elkaar uitdagen om zoveel mogelijk meningen van kinderen te verzamelen. Hierbij gebruiken ze hashtag #minki en taggen ze de Minister van Kinderen.

Posters, postkaarten en een kinderpetitie

Gemeente Hilvarenbeek gaf het startsein voor de Wanted-Challenge. Kinderen van de gemeentelijke Kinderraad ondertekenen de kinderpetitie waarbij kinderen laten weten dat hun stem ook meetelt. In hun eigen woorden schrijven de kinderen hun ideeën over een toekomstige Minister van Kinderen op Wanted posters en postkaarten. De kinderen geven in hun eigen woorden ook een profielschets van hoe deze minister eruit zou moeten zien. De posters zullen worden verzameld door de actiegroep en toegevoegd aan de koffer voor de (in)formateur.

De actiegroep wil een koffer aan de Kamercommissies aanbieden met de mening van kinderen over wat deze Minister moet doen, met tevens daarin een petitie ondertekend door 10.000 volwassenen die de Minister van Kinderen actie steunen.

Actiegroep Minister van Kinderen

De Wanted-Challenge wordt geleid door Nicky Schijvens die deel uitmaakt van de actiegroep Minister van Kinderen. Zij doet dit samen met een groep professionals die de stem van kinderen wil horen in de Ministerraad en het Kabinet. De actiegroep is naast de Wanted-campagne ook bezig met steun oproepen van andere volwassenen die de rechten van kinderen belangrijk vinden.

Wat kunt u doen?

Steunt u alle kinderen in Nederland en hun roep om een Minister van Kinderen? Vindt u ook dat de stem van kinderen vertegenwoordigd moet worden binnen het Kabinet? Voor 22 juni 2021 zijn er 10.000 handtekeningen nodig. U kunt de petitie ondertekenen via deze link.