‘Komkommer favoriet in moestuin’


De komkommer lijkt bij uitstek de favoriete moestuinplant van de Nederlander. Tijdens het moestuinseizoen waren consumenten massaal online op zoek naar hoe je een komkommerplant zaait, verzorgt, verpot of je hem laat klimmen of kruipen en hoe groot hij eigenlijk wordt. Opvallend is dat van de ruim 40.000 zoektermen die bij IVN Natuureducatie over moestuinieren binnenkwamen, maar liefst 15 procent over dit vruchtgewas ging. Meer dan vijf keer zoveel als over andere moestuinplanten.

Wellicht komt het ook omdat de komkommer niet de makkelijkste soort is om te kweken. Bovendien zat het weer voor de komkommer niet erg mee. Komkommers die in april zijn gezaaid, zouden in een goed jaar nu ongeveer vruchten moeten gaan geven. Maar het is erg koud en nat geweest, waardoor het goed kan dat veel planten nu pas zijn gaan bloeien en de vruchten nog moeten komen,‘ zegt Marieke Dekker, projectleider, specialist groen en eetbaar landschap bij IVN Natuureducatie

Topjaar voor slasoorten

Ook veel andere vruchtgewassen zoals tomaten, courgettes en pompoenen zijn door de kou erg laat dit jaar. Maar daarentegen is het weer een topjaar voor slasoorten, kruiden en bloemen. Die profiteren van de relatieve vochtigheid en ‘schieten niet zo snel door’. Daardoor zijn ze nu sappiger van smaak.

Schimmelziektes

Dekker: “Wel vervelend is dat schimmelziektes momenteel hoogtij vieren. Aardappels hebben massaal last van de beruchte schimmelziekte phytophthora en ook voor tomaten is dat een gevaar. De hele oogst kan hierdoor mislukken.

Boekweit

Bijzonder om te merken was dat er bij IVN ook heel veel vragen waren over boekweit. Deze plant was ook verkrijgbaar bij de moestuinmaatjes van Albert Heijn. Mensen waren hier vermoedelijk nieuwsgierig naar omdat ze vooral boekweitmeel kennen uit de supermarkt. In de potjes zaten de bloemen, die een feest van nectar zijn voor insecten. De boekweitskorrels die wij terugvinden in ons pannenkoekenmeel zijn de zaadjes van deze bloemen,” aldus Marieke Dekker