Laatste walvisvaarder van Nederland overleden


Albert Veldkamp, oud-stuurman van de Nederlandse walvisvaarder ‘Willem Barendsz’ en loods op de Westerschelde, is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Vlissingen overleden. Hij behoorde tot de laatste Kaap Hoornvaarders, was ook lid van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en jarenlang schipper van het bekende zeilschip ‘ Eendracht’. Maandag 8 maart werd hij in Middelburg gecremeerd. Zoals zovelen in deze coronatijd kon ook Albert geen volwaardig afscheid geboden worden.

Leden van het Scheldeloodsenkoor, het eerste shantykoor van Nederland dat vijftig jaar geleden door hem werd opgericht, vormden een erehaag bij de uitvaart van hun erevoorzitter.

Albert Veldkamp werd in 1925 geboren in Tiel. Hij ging direct na de tweede wereldoorlog naar de zeevaartschool ‘Willem Barentsz’ op Terschelling en begon zijn zeemansloopbaan in 1947 als stuurmansleerling bij de Rotterdamsche Lloyd. Later maakte hij carrière als stuurman op de walvisvaarder ‘ Willem Barendsz’. Na een korte periode als leraar aan de zeevaartschool in Vlissingen gewerkt te hebben meldde hij zich in 1958 aan bij het Loodswezen en werd zeeloods in Vlissingen.

De grote zeilvaart was zijn passie. Zodoende raakte hij betrokken bij de Stichting Het Nationaal Zeilend Zeeschip ‘Eendracht’, de tweemaster en later driemasterschoener waarop hij vele reizen als schipper voer. Door zijn reizen met de ‘Eendracht’ kwam Albert in contact met het Duitse loodsenkoor de ‘Knurrhahn’ uit Kiel. Hij raakte zo onder de indruk van dit shantykoor dat hij jarenlang zijn collega loodsen in Vlissingen enthousiast probeerde te maken voor een eigen shantykoor. In 1971 lukte dat en op 27 april van hetzelfde jaar werd het Scheldeloodsenkoor opgericht.

Vanaf dag één was het een succes. Het koor maakte furore in binnen- en buitenland, trad op met symfonieorkesten en bekende solisten en produceerde vele lp’s, cd’s en dvd’s. Tot de hoogtepunten behoorde de opening van ‘Sail Amsterdam 1995’ in de Stadsschouwburg met de geheel in eigen beheer gemaakte musical ‘ Een reis rond de wereld’. Het koor maakte vele concertreizen binnen Europa en naar Rusland, de Verenigde Staten en Australië.

Met de tot expeditieschip verbouwde loodsboot ‘ Plancius’ maakte gezagvoerder Veldkamp na zijn pensionering in de jaren tachtig zeven wetenschappelijke reizen naar Spitsbergen. Hij schreef aan de hand van het scheepsjournaal het boek ‘ In het kielzog van Willem Barentsz’. Hij gaf vele lezingen in het land over deze expedities en de walvisvaart .

In 1996 werd Albert Veldkamp benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau voor zijn grote verdiensten op cultureel, historisch en maritiem gebied..

In het jubileumboek over de geschiedenis van het Scheldeloodsenkoor ‘ Koor op koers’ dat eind april zal verschijnen bij uitgeverij Den Boer/De Ruiter, komt deze markante man uitvoerig aan het woord.

‘Juist in dit jaar 2021 viert zijn Scheldeloodsenkoor het vijftigjarig bestaan’, aldus bestuursvoorzitter Jaap Pop. ‘Albert zelf kan de viering net niet meer meemaken maar hij zal zeker uitgebreid herdacht worden’.