LTO Nederland: ‘Slachttaks draait Nederlandse veehouderij nek om’


De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een initiatiefwet voor een slachttaks ingebracht. Met het wetsvoorstel legt de PvdD de zoveelste extra belasting op aan de Nederlandse boeren. De voorgestelde tarieven zijn voor sommige dieren even hoog of zelfs hoger dan de opbrengstprijs. Nederlands vlees wordt daarmee onbetaalbaar, waardoor de consument minder duurzaam geproduceerd vlees uit het buitenland op het bord zal krijgen. LTO Nederland is bezig met een uitgebreide reactie op de internetconsultatie. Kort kan al gezegd worden dat het idee voor een slachttaks onrealistisch, ongewenst en contraproductief is. Tot 2 april kan er gereageerd worden bij de internetconsultatie voor de slachttaks.

Kostenverhoging voor de boer
Volgens de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Van Raan zouden boeren een nieuwe belasting gaan betalen op het moment dat vee naar het slachthuis gaat. Slachterijen en supermarkten gaan deze prijsverhoging niet zomaar verwerken in de consumentenprijs. De veehouder krijgt de rekening gepresenteerd. Extra kosten en geen enkele meerprijs dus voor de boeren.

Artikel 85 Slachttaks
Het tarief bedraagt:
a.
€ 340,63
per rund
b.
€ 455,80
per paard
c.
€ 8,68
per varken
d.
€ 0,12
per gevogelte
e.
€ 16,32
per schaap
f.
€ 77,55
per geit


75% krimp veestapel

De voorgestelde slachttaks raakt niet enkel de producten die in de Nederlandse schappen terecht komen, maar ook de export van slachtdieren. Door de buitensporige heffingen wordt het Nederlands vlees de Europese markt uit geprijsd. De slachttaks is daarmee een ordinair middel om de door de PvdD gewenste krimp van 75% van de Nederlandse veestapel te realiseren.

Vleesimport niet aan banden gelegd
Waar de wet geen rekening mee houdt is de import van vlees. Nederlands vlees wordt momenteel onder de hoogste duurzaamheid- en dierenwelzijnseisen geproduceerd. Op het moment dat vlees van Nederlandse bodem onbetaalbaar wordt, zullen supermarkten nog sneller grijpen naar vlees uit het buitenland. Er staat geen koe meer in de Nederlandse wei, maar de consument eet er geen biefstuk minder onder.

Concurrentienadeel in EU
Het is nog maar de vraag of deze exorbitante belasting het houdt onder Europese wetgeving. Onder de staatssteunregels van de Europese interne markt is het immers een land niet toegestaan bedrijven concurrentievoordeel te geven. Andersom zou een lidstaat ook niet een concurrentienadeel mogen opleggen. Een gelijk speelveld is het uitgangspunt op de Europese markt. Dit soort voorstellen van de PvdD, die de Nederlandse boeren hard in de portemonnee zal raken, zijn dan ook te gek voor woorden.