Manifestatie ‘stilzitten is geen optie’ doorslaand succes


Wat begon als een idee ruim een week geleden, groeide uit tot een positieve landelijke manifestatie waaraan op zaterdag 27 februari bijna 350 fitnessclubs hebben deelgenomen.

In amper een week tijd zijn sportscholen door heel Nederland gemobiliseerd om in beweging te komen voor hun clubleden, met als motto ‘stilzitten is geen optie’. Richard van Riel, eigenaar van meerdere fitnessclubs in Brabant, is de media heel dankbaar. “Onze mogelijkheden om massaal actie te voeren zijn door de corona maatregelen beperkt. Het is geweldig dat de media de roep om positieve aandacht massaal heeft opgepikt. Een groot dank je wel daarvoor namens meer dan drie miljoen fitnessbeoefenaars die weer in beweging willen komen voor hun gezondheid”.

Eigen verantwoordelijkheid

De actie is geïnitieerd door de Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) en opengesteld voor fitnessclubs in Nederland. Het doel was een positieve impuls te geven aan fitnessondernemers en hun clubleden en via de media aan de politiek laten zien dat de branche het kan; op een veilige en verantwoorde manier vitaliteit aanbieden. Ruim drie miljoen Nederlanders nemen voor eigen rekening meerdere malen per week de moeite om naar een sportschool te gaan. Fitnessbeoefenaars nemen zo zelf verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. Hiermee dragen ze bij aan een drukvermindering op de reguliere zorg door vermindering van stress en het voorkomen van leefstijl gerelateerde klachten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De clubs die hebben deelgenomen vormen de voorhoede van een brede beweging. De branche vindt het onbegrijpelijk dat de overheid deze eigen verantwoordelijkheid van de burgers afpakt en onmogelijk maakt om fit en vitaal te blijven.

Van Dokkum tot Maastricht

Door heel Nederland hebben fitnessclubs zich spontaan aangesloten bij de manifestatie van vandaag. De deuren van de fitnessclubs bleven helaas gesloten. Maar buiten, in lijn met de RIVM richtlijnen, waren duizenden clubleden aan het sporten. “Op een reguliere zaterdagmorgen zijn gemiddeld 300.000 fitnessbeoefenaars actief” legt Kirsty Sala-Bright uit. Ze is VES medewerker en een gepassioneerd groepslesdocente. “Vandaag zullen het er hooguit 3000 zijn geweest”. De beperkende maatregelen van het RIVM leggen alle activiteiten lam. “Fitness, yoga, een fietsles; het mag allemaal niet. En dat terwijl clubleden veelal slechts minuten van hun sportclub vandaan wonen, binnen in de clubs is alles goed geregeld. Dat hebben we in de periode tussen de twee lockdowns in duidelijk bewezen”.

Wel friet, geen fitness

Het is echt onverteerbaar voor fitnessondernemers dat ze niet als essentieel gezien worden. “Doordat de hele infrastructuur die gezondheid bevordert plat is gelegd, worden gezondheidsproblemen gevoed”, licht van Riel nog eens toe. “Fitness is écht essentieel. We redden levens. Duizenden clubleden kunnen dat beamen met hun persoonlijke verhalen. Meer dan 50.000 fitnessprofessionals kunnen dat bevestigen vanuit de dagelijkse praktijk. Wetenschappers van over de hele wereld onderschrijven het belang van verantwoord bewegen”.

Van buiten naar binnen

Zaterdag was alles buiten en dat was goed voor die dag”, wil Kirsty nog kwijt. “Maar zowel clubleden als medewerkers willen weer naar binnen”. Daar zijn de noodzakelijke apparaten voor spierversterking, daar zijn de zalen met lucht, licht en geluid. Daar is de ambiance en begeleiding die clubleden aantrekt én in beweging houdt. Nu de overheid en het RIVM nog. Onze boodschap is duidelijk; stilzitten is geen optie”!