Netbeheerders: ‘terugleveren stroom niet meer vanzelfsprekend’


Netbeheer Nederland waarschuwt eigenaren van zonnepanelen voor de drukte op het energienet in Nederland waardoor het terugleveren van stroom niet meer vanzelfsprekend gaat worden. Netbeheer Nederland laat weten dat het zich er van bewust is dat dit voor eigenaren van zonnepanelen een vervelend bericht is maar dat zij alles in het werk stellen om de overlast te beperken.

Doordat men meer en meer zonnepanelen en windturbines plaatst raakt het energienet overbelast, vrijwel alle provincies hebben met dit probleem te maken. In Noord-Holland zijn de rode gebieden vooral te vinden in Noord-Holland Noord, waar de kaart rood kleurt wat betekend dat er een structureel tekort is aan ruimte op het energienet en nieuwe aanvragen voor transport worden geweigerd.

Netbeheer Nederland gaat er vanuit dat het tekort aan ruimte op het energienet nog wel enkele jaren gaat aanhouden en zelfs gaat toenemen. Netwerkbeheerders als Liander en Tennet zijn in hoog tempo bezig haar netwerk te verzwaren en uit te breiden maar voor deze op peil is zijn we enkele jaren verder. Ondanks de steeds verder groeiende vraag naar elektriciteit zien de netbeheerders de wachtlijsten om energie aan het netwerk te leveren gestaag oplopen.