OMT. wil verlenging avondklok met zeker twee weken


het OMT. heeft een negatief advies gegeven aan het kabinet om de avondklok volgende week op te heffen. Het OMT. zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is, zeker onder jongeren, dan gedacht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat twee derde van de nieuwe coronabesmettingen de Britse variant zijn en er zo goed als zeker toch een derde coronagolf in aantocht is.  Bronnen rondom het kabinet laten weten dat het kabinet daarom vrijwel zeker gaat besluiten om de avondklok niet op te heffen en ook in de Tweede Kamer bij GroenLinks, en de coalitie geen bezwaren zijn gerezen tegen verlenging van de avondklok.

De PvdA beschuldigt Mark Rutte er wel van om zich volledig achter het OMT. te verschuilen en daar zijn beslissingen op te baseren. Premier Rutte zelf liet al eerder weten dat wat hem betreft de avondklok zo snel mogelijk gaat verdwijnen, maar het OMT. moest dan wel een positief advies uitbrengen. Maar het OMT. noemt de huidige situatie nog ‘zeer zorgelijk’ en dat enkel de basisscholen en de kinderopvang weer open kunnen, onder strenge voorwaarden.

Pas na het kabinetsberaad en de daarop volgende Tweede Kamer discussie begin volgende week zal de knoop definitief worden doorgehakt, maar het lijkt vrijwel zeker te zijn dat de avondklok met twee weken gaat worden verlengd.