Onstuimige groei Action nog niet ten einde, maar gaat wel gebukt onder enorme schulden


ZWAAGDIJK-OOST – De eigenaren van Action in Zwaagdijk-Oost, het Britse 3i, hebben zich een mooi presentje cadeau gedaan in de vorm van 750 miljoen aan dividend. Action kende over 2020, ondanks de coronacrisis, een prima jaar en zag de winst weer met enkele miljoenen stijgen, onder de streep bleef er 191 miljoen over, alleen bleef de omzet wel wat achter met 5,6 miljard euro.

Technisch failliet

Behalve dat Action een doorgeefluik van goedkope, vaak Chinese, goederen is geworden is Action vooral voor 3i een melkkoe van jewelste. In 2020 leende Action nog maar weer eens 720 miljoen euro bij de banken, dat vrijwel direct doorstroomde naar 3i en naar het management. Omdat 3i Action al jarenlang opzadelt met enorme leningen is de schuld bij de banken al opgelopen naar een kleine 3 miljard euro, daar staat geen positief maar een negatief vermogen van 1.6 miljard tegenover waardoor Action eigenlijk technisch failliet is. En daarnaast levert geld lenen aan Action een betere rendement op dan geld stallen bij de Europese Centrale Bank waar ze juist moeten betalen om geld te stallen.

Maar omdat de mensen Action blijven bezoeken zien de banken geen gevaar voor een faillissement, de kasstroom blijft hoog en Action kan nog steeds voldoen aan haar aflossingsverplichtingen, al daalde het aflopen jaar door de coronacrisis de kasstroom naar 574 miljoen euro.

Beursgang van de agenda gehaald

Topman Sander van der Laan heeft aangegeven dat een beursgang van het bedrijf om zo meer geld binnen te halen nu niet aan de orde is. ‘Action is gezond en kan investeringen zelf financiëren. Daarnaast gaat niet Action maar 3i over een mogelijke beursgang van het bedrijf.’  Ondertussen is Action, of beter de moedermaatschappij 3i, op zoek naar nieuwe investeerders die het deel van de aandelen van 3i willen overnemen. Een deel van de investeerders binnen 3i willen hun belang (goed voor 80%), eind dit jaar ten gelde gaan maken, maar het beursgenoteerde deel van 3i wil juist haar aandelen niet verkopen.

Doorgroeien

Op de middellange termijn wil Action doorgroeien naar rond de 3000 filialen in vooral Frankrijk en Duitsland, en een omzet van 10 miljard euro. Daarnaast zullen er ook weer nieuwe distributie centra worden gebouwd door Action.

De historie van Action laat een extreme groei zien na de verkoop door Rob Wagemaker en Gerard Deen in 2011. Action begon in 1993 in Enkhuizen met een klein winkeltje waarna er al snel 5 nieuwe winkels bijkwamen, in 2002 waren er al 94 winkels, in 2005 kwam België erbij en in 2009 volgde Duitsland. Toen 3i zich in 2011 meldde om Action over te nemen konden beiden een bedrag van 500 miljoen euro verdelen door deze verkoop aan 3i.