‘Ook bomen in koffertje hard nodig’


Naar verwachting trekt het kabinet nog eens 6 tot 7 miljard euro extra uit voor klimaatmaatregelen. Er wordt dan vooral weer gedacht aan subsidies, die bijvoorbeeld duurzame energieproductie voor bedrijven stimuleren. Maar met alleen zonnepanelen redden we het niet. Bomen zijn net zo hard nodig. “We kunnen niet zonder natuur om de klimaatcrisis op te lossen. Daarom wordt morgen op Duurzame Dinsdag voor de allereerste keer de IVN Natuurprijs uitgereikt,” zegt Petra Schut van IVN Noord-Holland en IVN Utrecht

Juist het afgelopen jaar heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk de natuur is én dat er ook echt iets moet gebeuren. Corona heeft ons laten inzien hoe waardevol de natuur is en tegelijkertijd hebben de watersnood in juli in Limburg, Duitsland en België en de daaropvolgende alarmerende rapporten velen van ons wakker geschud. De natuur heeft onze aandacht nodig.

Natuurprijs

Tijdens Duurzame Dinsdag, wanneer ieder jaar het koffertje met duurzame ideeën en initiatieven op de eerste dinsdag van september wordt overhandigd aan het kabinet, zet IVN Natuureducatie met de Natuurprijs daarom de natuur in spotlights. “De afgelopen jaren is er op deze dag telkens vooral aandacht geweest voor technische innovaties op het gebied van duurzaamheid, maar gelukkig worden mensen die natuur hoog in het vaandel hebben nu niet meer weggezet als bomenknuffelaars,” aldus Schut

Natuur is een serieus onderwerp en daarom zijn we blij met de vele mooie initiatieven die zich voor deze prijs hebben aangemeld. Drie initiatieven zijn genomineerd:

  • Meer Bomen Nu, dat het afgelopen half jaar als 500.000 bomen en struiken gratis heeft weggeven voor klimaat en biodiversiteit.
  • Sociaal Tuinieren, waarbij vrijwilligers tuintjes bij ouderen en andere kwetsbare bewoners opknappen met een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk.
  • Studenten voor Morgen, een landelijke studentenorganisatie die studenten stimuleert te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière.

Schut besluit door te zeggen dat het allemaal geweldige initiatieven zijn, die bijdragen aan een groenere samenleving. “Het wordt tijd dat ook politiek Den Haag zich hier veel meer bewust van wordt. Hopelijk komen er straks op de derde dinsdag van september ook flink wat bomen uit het andere koffertje.