Op vakantie? Maak het de inbrekers niet te gemakkelijk, doe ’s avonds lampen aan


Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die “beveiliging” plotseling weg. Ga je deze zomer een dagje weg of op vakantie, wees dan extra alert en goed je deur goed op slot, je ramen dicht, een lichtje aan, en doe alsof je thuis bent, ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan, zorg voor de bewoonde indruk door automatische verlichting.

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe.

Voorlichtingsfilmpjes

Je kunt je hiertegen beveiligen en het criminelen een stuk lastiger maken om binnen te komen. Hoe je dat kunt doen laten we zien in een drietal voorlichtingsfilmpjes. Harm Alarm is de hoofdrolspeler in deze animatiefilmpjes. Tevens wordt aan het einde van elk filmpje opgeroepen om bij een verdachte situatie vooral 112 te bellen. Want 112, daar vang je boeven mee!

In de filmpjes wordt aandacht besteed aan de volgende drie handelingsperspectieven:

  1. Laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot
  2. Gebruik door het PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk
  3. Doe ook het tuinhek en de schuur op slot

Klik in het menu bovenaan deze pagina op het onderwerp waarvan je het filmpje wilt zien. We geven je per onderwerp nog een korte toelichting op de pagina van het filmpje.

Landelijk ambassadeur woninginbraken

Bekijk ook de boodschap van de landelijk ambassadeur woninginbraken, Paul Depla, burgemeester van Breda.