Petitie Ronald McDonald Huis Utrecht overhandigd: bijna 120.000 handtekeningen


Ronald McDonald Huis Utrecht heeft woensdag 3 maart de provincie Utrecht de petitie ‘Geef ouders een plek dicht bij hun zieke kind’ aangeboden. Met 119.650 handtekeningen is de petitie een overweldigend sterk signaal naar de provincie dat ouders een plek dichtbij hun zieke kind inn het ziekenhuis moeten behouden . De Provinciale Staten stemmen op 10 maart over de nieuwe locatie voor het Ronald McDonald Huis.

Vrijwilliger Rita van Arnhem van Ronald McDonald Huis Utrecht heeft de petitie op woensdag 3 maart overhandigd aan de commissaris van de Koning, Hans Oosters. Met de petitie vraagt Huis Utrecht de provincie om op 10 maart, tijdens de stemming over de Omgevingsvisie, in te stemmen met de nieuwe locatie voor het Huis. Manager van het Ronald McDonald Huis, Agatha Kleis: “Deze nieuwe locatie is op veilige loopafstand van de ziekenhuizen. Ouders moeten binnen enkele minuten lopen bij hun ernstig zieke kind in het ziekenhuis kunnen zijn. Het betekent bovendien 3,5 keer zoveel groen voor de omgeving, en het kan mooi worden ingepast in het nabijgelegen natuurgebied.”

Tekst loopt door onder de foto

© Ronald McDoanld

Nieuwe locatie Huis Utrecht

Op de huidige plek van het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park komt een parkeergarage. Het gebied wordt zo duurzamer en autoluwer gemaakt. Samen met alle betrokken partijen, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, en Prinses Máxima Centrum is een nieuwe locatie voor Huis Utrecht voorgesteld, dicht bij de twee ziekenhuizen op het Utrecht Science Park.

Ongegronde twijfel van provincie

Gedeputeerde Staten van de Provincie adviseert negatief over deze nieuwe plek. Een ‘rode contour’, de grens van stedelijk gebied moet namelijk worden verschoven. Ook vrezen zij dat de UNESCO-nominatie van de nabijgelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie aangepast moet worden. Zij stellen een alternatieve plek voor, ver weg van de kinderziekenhuizen.

Groene, duurzame oplossing

Het Kinderfonds stelt, samen met betrokken partijen, dat de nieuwe locatie voor Huis Utrecht een groene, duurzame oplossing is. Er wordt 3,5 keer zoveel groen teruggegeven aan het natuurgebied. Het betekent verbreding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op twee locaties bij Utrecht. Bovendien ligt er een ontwerp van het nieuwe Ronald McDonald Huis dat past in de zichtlijnen van het natuurgebied. De UNESCO-aanvraag voor het natuurgebied kan zo gewoon doorlopen.

De petitie ‘Provincie, geef ouders en hun zieke kind een plek dicht bij elkaar’ werd gesteund door UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Prinses Máxima Centrum.