Renovatie Afsluitdijk zorgt voor enorm verlies bij bouwer BAM, stappen uit deze markt


DEN OEVER – Na de sof met de zeehaven in IJmuiden waar BAM al ruim 100 miljoen euro op moest afboeken door fouten in de tekeningen is ook de Afsluitdijk een horror project aan het worden voor BAM. Ook op de renovatie van de Afsluitdijk zal geen winst worden gemaakt maar vele tientallen miljoenen verlies en ook de oplevering van de Afsluitdijk is weer vooruit geschoven. Voor topman Ruud Joosten is het daarom ook genoeg geweest en gaan zij geen projecten meer aan van 150 miljoen plus euro’s. BAM draaide het eerste half jaar wel dankzij de goed presterende andere onderdelen van het bedrijf een kleine winst van 20 miljoen euro. 

De renovatie van de Afsluitdijk heeft vooral te maken met ontwerpfouten van de sluizen waardoor de renovatie minimaal drie jaar langer gaat duren. In de zomer van 2020 kwamen deze fouten aan het licht en het is nog steeds niet duidelijk wie moet opdraaien voor de kosten.. BAM heeft het project aangenomen voor een maximale aannemersprijs van 550 miljoen euro en dat blijkt al tekort te zijn. Maar ook ruzies onderling tussen hoofd- en onderaannemers zorgt voor de vertraging bij de renovatie van de Afsluitdijk.

Eerder liet de minister al weten dat de meeste onderdelen van de renovatie wel op tijd klaar zullen zijn, onderdelen als de versterking van de Afsluitdijk en de bouw van de twee gemalen. Maar wanneer de keersluizen gereed zullen zijn is nog onduidelijk.

Voor het bestuur van BAM. is het de druppel in de emmer geweest en stoppen met dit soort enorme projecten en gaat zich weer meer richten op woningbouw.