Schoolpleinen moeten op de schop; buiten is het vergeten klaslokaal


DEN HAAG – De PO-Raad wil dat het nieuwe kabinet gaat zorgen voor ‘een kansrijker onderwijsstelsel’. Met kansen dus voor ieder kind. Heel veel kinderen zijn er niet voor gemaakt om dag in, dag uit maar in de schoolbanken te zitten. Daarom is het zo belangrijk dat de buitenruimte voor onderwijs gebruikt kan worden. IVN Natuureducatie en Jantje Beton hebben daarom vandaag, op Nationale Buitenles, aan politiek Den Haag de dringende oproep gedaan dat schoolpleinen op de schop moeten. Een gezonde, groene buitenruimte kan namelijk het begin vormen van een verandering van het onderwijssysteem. De buitenruimte is namelijk een geweldig klaslokaal.

Het demissionaire kabinet heeft onlangs 8,5 miljard euro toegezegd voor een Nationaal Actieplan Onderwijs.Vincent van der Veen: ‘Natuurlijk zijn wij daar blij mee, maar over buitenles wordt niet gesproken. En dat terwijl allerlei onderzoeken al jaren aangeven dat rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, ze bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen.

Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie zegt hierover: ‘We hebben DUO nieuw onderzoek laten doen naar buitenlessen. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de basisscholen hierin geen beleid heeft en dat amper één procent van de lessen nu buiten plaatsvindt. Dat is echt triest. Juffen en meesters geven namelijk zelf aan dat ze wel 25 procent van de lessen buiten willen geven, maar dat ze hiervoor onvoldoende zijn toegerust. Ook de omgeving, dus het schoolplein, is hiervoor vaak ongeschikt. Tachtig procent van de schoolpleinen zijn nu stenen woestijnen. Daarin moet verandering komen. IVN, Jantje Beton en ook Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (Vereniging GDO) willen dat het nieuwe kabinet ervoor zorgt dat in 2025 tenminste de helft van de basisscholen over een gezond, groen, aantrekkelijk schoolplein beschikt. Ook moet dan zeker tien procent van de lessen buiten worden gegeven.

,,Om de brief die we aan Kamerleden hebben gestuurd kracht bij te zetten, hebben leerlingen van basisschool Het Open Venster vandaag botanisch gestoepkrijt op het Plein voor de Tweede Kamer. Net als kinderen van zo’n tweeduizend basisscholen in het land, die meededen met de Nationale Buitenlesdag, omcirkelden deze leerlingen op dit zo versteende stukje Nederland stoepplantjes en schreven er de juiste naam bij. En het was heerlijk om te zien wat een geanimeerd gesprek zij hadden met CDA-Kamerleden René Peters en Lucille Werner over het ideale schoolplein. Voor een gezonde, groene en gelukkige generatie is het echt van belang dat hiervoor snel aandacht komt,” besluit Vincent van der Veen

Afbeelding van Gundula Vogel via Pixabay