‘Veel topsporters kampen met mentale problemen’


Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie, vertelt Willem-Paul Wiertz, Specialist Topsport Topics bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Toptennisser en internationaal sportvrouw van het jaar Naomi Osaka baarde de afgelopen week opzien door zich terug te trekken op Roland Garros. Daarbij vertelde ze dat ze sinds 2018 meerdere lange depressieve periodes had.

Het verhaal van Osaka staat niet op zichzelf,‘ gaat Wiertz verder: ‘verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat veel topsporters tijdens of na hun sportloopbaan te maken krijgen met mentale problemen. De hoge eisen die de buitenwereld, hun directe omgeving en zij zelf stellen kunnen leiden tot motivatieproblemen, onzekerheid en stress. Houdt dit langere tijd aan, dan liggen serieuzere problemen zoals een burnout of depressie op de loer.

Op sleutelmomenten in hun carrière, zoals de overgang van junior naar senior, het oplopen van een ernstige blessure, na een belangrijk toernooi of het beëindigen van hun sportloopbaan zijn sporters extra vatbaar voor psychische problemen. Bewustzijn onder coaches en deskundige begeleiding door een sportpsycholoog kan topsporters helpen om ook mentaal fit te blijven.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay