Vestia verkoopt 10.000 woningen


De overdracht van circa 10.000 Vestia woningen aan collega-woningcorporaties is een stap dichterbij gekomen. De verkoop van Vestia vastgoed in Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht en Westland is een feit. Naar verwachting geven de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog dit jaar akkoord. Hiermee is ongeveer de helft van de te verkopen huurwoningen van Vestia overgenomen door andere corporaties.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Minister Ollongren” font_style=”italic”]Dit resultaat kon alleen behaald worden dankzij de inspanning van alle betrokkenen. Dus mijn dank aan de overnemende corporaties, Staedion, Patrimonium Barendrecht, Havensteder, Wooncompas, de Wassenaarsche Bouwstichting, Wonen Wateringen, Arcade Wonen en Wonen Midden-Delfland. En aan Vestia en Hamit Karakus als begeleider van het proces. Al deze bestuurders maken het mogelijk dat sociale huurwoningen behouden blijven voor die grote groep mensen die deze huurwoningen hard nodig hebben.[/penci_blockquote]

Arjan Schakenbos, voorzitter van de raad van bestuur van Vestia, over de verkoop: “We zijn blij ons vastgoed in Westland over te dragen aan deze betrokken en kundige woningcorporaties. Zij kunnen volkshuisvestelijk veel betekenen voor de huurders en gemeente Westland. Voor ons betekent de verkoop dat onze leningenportefeuille afneemt en we ons nog meer kunnen concentreren op onze kerngemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.”

Behoud sociale huurwoningen
Directeur-bestuurders René Lemson (Arcade), Peter van Ling (Wonen Midden-Delfland), Ad Zopfi (Wassenaarsche Bouwstichting) en Ferry van der Pal (Wonen Wateringen) geven aan dat de vraag naar betaalbare huurwoningen blijft groeien en de wachttijden steeds verder oplopen. Daarom is het belangrijk dat deze woningen behouden blijven voor sociale huur. De woningcorporaties blijven de woningen na aankoop verhuren aan de primaire doelgroep: huurders met een lager inkomen. Ook geven zij aan dat een deel van de vrije sector huurwoningen, nadat deze vrijkomen voor nieuwe huurders, wordt overgeheveld naar sociale huur. Het is ook om deze reden dat commerciële partijen en individuele huurders de woningen nu niet kunnen kopen. De huidige huurders kunnen blijven wonen en behouden hun huurovereenkomst.

De woningen zijn als volgt verdeeld: 1.212 gaan naar Arcade, 340 naar Wonen Midden-Delfland, 752 naar Wassenaarsche Bouwstichting en 550 naar Wonen Wateringen.

Voor het vastgoed in de andere gemeenten – Bergeijk, Brielle en Zuidplas – voert Vestia gesprekken met de kopende corporaties voor een overname in 2021.