Vos excelleert en boekt dertigste zege in Giro Donne


Marianne Vos heeft de zevende etappe van de Giro Donne op haar naam geschreven. Op de heuvelachtige aankomst sprintte zij iedereen uit het wiel. De zege in Puegnago Del Garda is de dertigste overwinning in de Italiaanse rittenkoers voor Vos.

Jumbo-Visma Women begon met snode plannen aan de etappe. Riejanne Markus, die deze streek als vaste uitvalsbasis ziet voor haar trainingen, zat mee in een kopgroep. Het lukte haar samen met haar medevluchter niet om uit de greep te blijven van het peloton. Het parcours voerde de renners over zes lokale rondes met als scherprechter een heuvel van de derde categorie.

In de laatste tien kilometer posteerde Vos zich attent van voren in een groep met favorieten voor de dagzege. De Nederlandse pareerde in eerste instantie een aanval van de Italiaanse kampioen Elisa Longo Borghini. In de laatste meters versnelde Vos zelf. Deze versnelling bleek te machtig voor Longo Borghini en Anna van der Breggen. Zo mocht Vos voor de dertigste maal in haar loopbaan het zegegebaar maken in de Giro Donne.

“De Giro is een speciale koers voor mij”, vertelde de goedlachse Vos na afloop. “Dat ik hier voor de tweede keer deze week mag winnen is heel mooi. In Giro is elke dag een nieuwe dag en je probeert je daarop te focussen. Het is maar moeilijk te bevatten dat het de dertigste zege is”, sprak de bescheiden Vos.

“Ik voel me altijd goed in de Giro. De sfeer die rondom deze wedstrijd hangt is heel bijzonder. Ik ben blij dat ik dit succes mag delen met mijn ploeggenoten. Het inspireert en motiveert mij iedere keer weer als ik zie hoe zij zich opofferen voor mij. Dat is heel bijzonder. Dit is een prachtige overwinning”, sluit de drager van de puntentrui af.

Ploegleider Marco Postma was onder de indruk van het huzarenstukje van Vos. “Een prachtige overwinning van Marianne. Het is haar dertigste Giro-zege in haar loopbaan. Daar word ik wel even stil van. Dit voelt echt als een teamprestatie. De gehele dag heeft het team Marianne ondersteund zodat zij in best mogelijke omstandigheden aan de finale zou kunnen beginnen. De laatste kilometer van Marianne was fantastisch. Ritzege nummer dertig, ik kan enkel zeggen dat dit heel indrukwekkend is.”

Het is voor zowel Vos als Team Jumbo-Visma Women de vierde zege van het seizoen.

Foto: Team Jumbo-Visma