‘Weer beïnvloedt opkomst verkiezingen’


Het weer is van invloed op de opkomst van de verkiezingen. Hoe langer het regent op verkiezingsdagen des te lager de opkomst. Dit jaar verloopt het grootste deel van de dag droog en zit het weer een hoge opkomst niet in de weg. Vandaag en morgen kunnen kwetsbare mensen al hun gang naar de stembus maken. Wie de regenradar goed in de gaten houdt kan de droge perioden tussen de buien door benutten om naar het stemlokaal te gaan.

Woensdag verloopt de dag grotendeels droog, maar een enkele bui is ook dan wel mogelijk. Eind van de middag of in de avond neemt volgens sommige computerberekeningen de kans op regen vanuit het noorden toe. Van een compleet verregende dag is in elk geval geen sprake. Het weer zal wat dat betreft dit keer geen reden zijn voor mensen om hun stem verloren te laten gaan.

Alleen langdurige neerslag bepalend voor stembusgang

Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline, zegt hierover: ,,De kans op regen of buien is bij sommige mensen een bepalende factor om niet te gaan stemmen. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens de landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2-3% hogere opkomst dan een bewolkte regendag. Bij warm weer valt de opkomst vaak 1% hoger uit.

De vorige keer dat we konden stemmen voor de Tweede Kamer was op 15 maart 2017. Het bleef die dag overal droog, de zon scheen flink en met temperaturen van 10-15 graden was het prima weer voor de stembusgang. De opkomst was dan ook hoog met 81,6%.

Op 12 september 2012 kon ook worden gestemd en op die dag kwam het tot flinke buien. Toch scheen ook geregeld de zon en het werd 15-17 graden. De opkomst was die dag slechts 74,6 procent, maar waarschijnlijk had het weer deze dag nauwelijks invloed. Tussen de buien door was het vaak lange tijd droog. De meeste regen viel pas in de avond.

Op 9 juni 2010 werd het weliswaar 19-20 graden, maar het was de hele dag bewolkt en bovendien viel enige tijd regen. Mede door het weer was de opkomst vrij laag met 75,3 procent.