Wijn serveren als een pro


INGEZONDEN MEDEDELING – Sorry, maar heb je daar nou een heel artikel voor nodig? Nee toch? Nou, het zou je misschien verbazen hoe vaak mensen precisie inruilen voor gemak.

En dat is zo jammer, omdat je dan niet optimaal van wijn kunt genieten. Wanneer jij ‘t op jouw manier wel best vindt en hierin geen verandering aanbrengt, zul je dat dus nooit weten. Tenzij jij de regels wel kent en ook nog eens naar behoren toepast. En geloof ons, dat loont wel degelijk de moeite.

Want niet alleen gaat je wijn er in smaak en kwaliteit op vooruit, ook jij zult stijgen in aanzien. Jouw vrienden en familieleden zullen vol ontzag zijn over de manier waarop jij wijn serieus behandelt en ervoor wilt zorgen dat jullie er als gezelschap het maximale uit moeten kunnen halen. Daarom besteden wij volop aandacht aan het openen, serveren en opslaan van je wijn.

Fles openen

Dat zou een makkie moeten zijn. Gewoon dat folie een beetje voor de opening weghalen, kurk eruit floepen – of knallen wanneer je met champagne iets te vieren hebt – en in die glazen mikken. Meer komt er toch niet bij kijken?

Oh, wel degelijk. Dat folie moet rondom helemaal weg zijn, anders beïnvloedt het metaal ervan de smaak van de wijn op een negatieve manier. Bovendien verliest champagne zijn bubbels én zijn heerlijke aroma wanneer je de kurk eraf schiet! In plaats daarvan kun je beter één van de volgende manieren proberen:

  • Kelnersmes: dit is zo’n op een zakmes lijkend stukje gereedschap dat, zoals de naam al zegt, door kelners wordt gebruikt. Eén van de onderdelen ervan is een mes, waarmee je het folie tot een paar centimeter onder de kurk volledig wegsnijdt. Vervolgens draai je de opener erin om tot voor de laatste mogelijke draai op te houden. Draai je te ver, dan zullen er stukjes kurk van de onderkant in de fles brokkelen. Ga je niet ver genoeg, dan breekt de kurk af. Nu zet je de hefboomarm met de eerste richel tegen de hals van de fles en beweeg je het kelnersmes omhoog. De kurk is er nu bijna uit: in plaats van deze met het kelnersmes mee te trekken, draai je de opener eruit en verwijder je de kurk met je vingers. Die laat je vervolgens ruiken door jouw gasten, zodat zij hun goedkeuring kunnen geven.
  • Klauwhamer en spijkers: tijdens feestjes of in een gevalletje van gebrek-aan-beter kun je je altijd op gereedschap beroepen. Sla vijf lange spijkers één voor één in de kurk, maar zorg dat de uiteinden nog wat uitsteken en dat ze allemaal een andere kant op wijzen. Met de klauwhamer wip je ze er één voor één uit en krijg je de kurk los.
  • Coravin systeem: ontkurken kan op allerlei manieren fout gaan. Voorkom dit door deze lekker te laten zitten en een Coravin apparaat te gebruiken! De naald hiervan steek je in de kurk. Nu wordt er argongas in de fles gespoten, wat druk creëert en de wijn uit de fles helpt. Nog een voordeel aan deze methode: er komt geen zuurstof bij de wijn, die langer zijn smaak en temperatuur behoudt!

Glazen

Een cocktailglas is niet geschikt om wijn in te schenken. Daar heb je speciale kristallen modellen voor. Rode wijn gaat in van die prachtige ronde glazen. Die voor witte wijn zijn weer iets smaller en champagne schenk je in fluten, die juist extra smal zijn. Hierin bruist de feestwijn het beste.

Opslag

Ben je trots op je verzameling en wil je jouw gasten een ruime keuze bieden? Dan is presenteren in een prachtig wijnrek de beste manier. Leg uiteraard de labels naar boven, zodat men kan aflezen wat voor wijn het is. En uit welk jaar die komt en uit welke streek die afkomstig is.

Geniet ervan!