Zonsverduistering goed te zien vandaag


De belangrijkste gebeurtenis van deze maand is ongetwijfeld de ringvormige zonsverduistering die op 10 juni plaatsvindt. Een ringvormige zonsverduistering treedt alleen op als de Maan in de buurt van zijn apogeum is. Dat is de grootste afstand tot de Aarde en dan is de schijf van de Maan niet groot genoeg om de gehele Zon te bedekken waardoor er een ring overblijft.

In dit geval is de Maan op 8 juni in zijn apogeum, dat is net twee dagen voor de verduistering. De Maan is dan nog een beetje dichterbij de Aarde en de ring om de Zon is dan wat kleiner dan maximaal mogelijk is. Deze verduistering is helaas niet zichtbaar vanuit Nederland. Het pad van de totaliteit trekt over de noordpool heen en alleen inwoners van een deel van Groenland en het arctische deel van Canada zullen deze ringvormige zonsverduistering dus kunnen zien.

In Nederland en andere delen van Europa kunnen we bij helder weer wel een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Deze verduistering vindt plaats tussen ± 11:19 en ± 13:31 uur.

Alles over deze zonsverduistering leest u op Kuuke.nl

10 juni – gedeeltelijke zonsverduistering