Zorgbonden woedend over versoepelingen coronamaatregelen


DEN HAAG – Vanavond om 19.00 uur komen premier Rutte en minister de Jonge met een hoop versoepelingen wat de coronamaatregelen betreft. Zo mogen er geen 50 maar 100 mensen bij een begrafenis aanwezig zijn, hoeven de winkel niet meer op afspraak te werken en mogen zij ook meer mensen toelaten. Gaan de locaties waar theorielessen worden gegeven weer open en mag de horeca vanaf 28 april tussen 12.00 en 18.00 uur de terrassen weer openen.

Maar ook mogen mensen die zijn ingeënt weer meer mensen ontvangen, van 1 naar 2, mogelijk zelfs 3. En daarnaast gaat de avondklok worden afgeschaft per 28 april. Bronnen rondom het kabinet laten doorschijnen dat mogelijk de kermissen en pretparken weer vanaf 16 juni open mogen.

Maar de zorgbonden noemen de versoepelingen Russisch roulette spelen met de medewerkers in de zorg. De intensive cares liggen weer vol, cijfers zijn gelijk aan die van eind april 2020, ook op de verpleegafdelingen zijn weer meer patiënten opgenomen sinds januari van dit jaar. Beroepsorganisatie NU’92 zegt in een reactie dat de zorgmedewerkers meer en meer met agressie te maken krijgen door de coronacrisis.

‘Drie vierde van de zorgprofessionals kwam afgelopen jaar minstens een keer in aanraking met agressie of ongewenst gedrag in combinatie met patiënten of cliënten. Hierbij kun je denken aan verbale- of fysieke agressie, maar ook aan seksuele intimidatie of bedreiging. Een groot deel van de werknemers in de zorg- en welzijnssector heeft het gevoel dat agressie is toegenomen het afgelopen jaar. Ze geven aan dat de toename is te wijten aan de coronacrisis,’ aldus NU’91.

In de meeste gevallen is agressie afkomstig van patiënten en cliënten. Toch spelen ook familie, andere bezoekers of omstanders een belangrijke rol en veroorzaken ook zij agressie op de werkvloer. Een kwart van de respondenten heeft aangegeven ook agressie te ervaren vanuit interne factoren, zoals leidinggevende en collega’s. Bij de ondervraagden komt dit meestal een enkele keer per jaar voor, maar een kleine groep van de zorgprofessionals heeft hier vaker mee te maken. Hierbij kun je denken aan verbale agressie of pestgedrag. De impact hiervan is groot: men raakt van slag (52%), krijgt mentale klachten (24%) en denkt erover om van baan te wisselen of is al van baan gewisseld binnen de eigen sector (15%). In sommige gevallen denken zorgprofessionals niet alleen om binnen de sector van baan te wisselen, maar denken ze er zelfs aan om van een baan te wisselen buiten de zorg- en welzijnssector. De mate hiervan is afhankelijk of de incidenten veroorzaakt worden door bijvoorbeeld patiënten of bezoekers (4%), of dat dat er sprake is van interne agressie door bijvoorbeeld collega’s (8%).