‘Zwembranche lanceert routekaart voor herstarten zwemlessen’


De commerciële partijen binnen de zwembadbranche zullen aanstaande dinsdag een routekaart lanceren bij de de herstart van de eerste zwemlessen. Het toestaan van zwemlessen was een grote stap in de goede richting. Dat legio zwemleraren en organisaties zich hiervoor met hart en ziel ingezet hebben mag niet onder stoelen of banken gestoken worden.

Nu komen echter de eerste obstakels voor sommigen langzaam aan het licht. Zwemscholen die bijvoorbeeld huren van zwembaden hebben, in goed overleg weinig problemen, maar huurders van zwembaden bij hotels en campings, lopen tegen problemen aan. Niet iedereen maakt zijn bad namelijk direct beschikbaar voor zwemles zonder dat er enige andere exploitatie mag plaatsvinden.

Dit valt zwaar, vooral omdat het voor Gemeentelijk vastgoed is geregeld via de Spuk IJZ subsidie en er voor overige partijen weinig tot geen tegemoetkoming is. Een vijftal belangenorganisaties waaronder NSWZ willen het initiatief dan ook oppakken om gezamenlijk een Routekaart te lanceren waarbij stapsgewijs het openen van zwembaden op een verantwoordde manier zou kunnen, zodat er langzaamaan toch weer omzet gegenereerd kan worden.

De zwembranche is een breed uiteenlopende groep van belangenpartijen die met verschillende standpunten toch gezamenlijk probeert duidelijk te maken wat de belangen zijn voor iedereen binnen het zwemgebeuren. Eerder werd al het voortouw genomen door bovengenoemde partijen om het OMT en het kabinet te overtuigen van het belang van zwemlessen. Er zullen nu dus verdere stappen ondernomen moeten worden.

Bij de aftrap van de eerste zwemlessen op dinsdag 16 maart vinden de partijen het een mooi moment om die Routekaart te lanceren en hopen ze hiermee een duidelijk signaal af te geven en het gesprek weer te kunnen openen op weg naar meer. Niet alles in een keer maar stap voor stap.

De eerste herstart van zwemlessen in Nederland zullen plaats vinden in Hilversum in zwembad ’T Gooische Bad. Zwemschool De Winter Sport, van NSWZ voorzitter Shiva de Winter begint daar ‘s ochtends om 06:15 uur met zijn zwemlessen. Dat is namelijk een van de oplossingen die gezocht zijn om meer capaciteit te creëren en meer kinderen de mogelijkheid te geven om hun zwemvaardigheid op te halen en op te kunnen gaan voor hun diploma’s.